Amor i compassió, que són i com cultivar-los

Amor i compassió, que són i com cultivar-los
2 gener, 2019 oriol

Què és l’amor? Què vol dir compassió? són una emoció? Una necessitat?

Fins fa no massa em pensava que sabia què volia dir amor i compassió però me n’he adonat que estava equivocada. Ja fa anys que medito, i he viscut molts canvis. Un dels que més m’agrada és el fet de cultivar certes actituds que m’ajuden a estar millor tant amb mi mateixa i amb els altres.

L’amor

L’amor i la compassió van de la mà, però començaré parlant de l’amor doncs un dels meus mestres de meditació, un dia em va dir que en la nostra societat l’amor és més ben vist que la compassió.

L’amor és un estat en que desitges que tant tu com les altres persones siguin felices. És important, i segur que molts ja ho hem escoltat, que per sentir amor cap a les altres primer l’hem de cultivar i sentir cap a nosaltres mateixos/es.

Per saber en quin punt et trobes et proposo que observis en el teu dia a dia com són els teus pensaments cap a tu. Quan fas alguna cosa “malament”, què et diu la teva veueta interior? és autocrítica? et jutges? si és així, potser has de començar a cultivar la paciència, l’amabilitat, la bondat cap a tu mateix/a.

Ara bé, també m’agradaria que reflexionis de quina manera estimes a les altres persones, com és el teu dia a dia amb els altres? Si la teva manera de funcionar és tractant a les persones com a objectes, esperant sempre alguna cosa a canvi, això no és amor.

Una altra mestra un cop em va fer reflexionar sobre “t’estimo per què et necessito o et necessito per què t’estimo?”

L’amor de veritat és el voler que les persones siguin felices sense condicions, és alegrar-se de les seves virtuts, dels seus guanys, de les coses bones que els hi passen; és un treball profund.

La compassió

Parlar de la compassió és més difícil ja que en la nostra societat sovint s’ha associat amb connotacions religioses i moralistes del passat i això genera cert rebuig envers la paraula.

La compassió comença per reconèixer el patiment d’un mateix i dels altres. Però és clar, això molts cops no és fàcil.

“Compassió és la ment que sent apreci envers els altres i desitja ajudar-los a alliberar-se del seu patiment.”

És entendre que per naturalesa, tots els éssers desitgem ser feliços però que, degut a la nostra ignorància, la majoria vivim amb molt patiment. I observant clarament aquest patiment, sorgeix en nosaltres el desig de fer quelcom per ajudar a les altres persones a viure amb més felicitat.

La compassió verdadera no és egoista i no només es limita a les persones properes. S’és una persona verdaderament compassiva quan aquest sentiment sorgeix cap a totes les persones i éssers.

Ara torna a fer l’exercici d’aturar-te i pensar en el teu dia a dia, preguntat; ets feliç o pateixes? T’obres a la possibilitat de sentir que tu i les persones del teu voltant patiu?

L’amor i la compassió ens fa feliços, la ciència ho confirma

El Dalai Lama ho diu clarament: “Si vols que les altres persones siguin felices, practica la compassió; i si vols ser feliç tu mateix, practica la compassió.”

Santideva ens diu “Tota l’alegria d’aquest mon ve de voler que els altres siguin feliços i tot el sofriment procedeix de voler ser feliç un mateix.”

Actualment, la investigació científica està avaluant aquestes afirmacions. Durant anys la psicologia, s’ha dedicat majoritàriament a estudiar i a tractar malalties; tanmateix, des de fa uns anys també s’ha començat a interessar-se per les emocions positives i la felicitat.

Mathieu Ricard, monjo budista d’origen francès i proclamat la persona més feliç del món, ha participat en molts experiments en els que s’estudia què succeeix al cervell humà quan meditem.

Arrel d’aquestes investigacions, s’ha pogut determinar que quan els meditadors experimentats es dediquen a meditar sobre la compassió, l’activitat en algunes àrees del cervell relacionades amb la felicitat augmenten a una magnitud que fins al moment no havia estat descrita en neurociència.

El fet de poder ajudar els altres i veure com podem fer reduir el seu patiment, ens proporciona una gran alegria i ens aporta felicitat.

Mathieu ens diu que qualsevol pot ser l’home o la dona més feliç del món, sempre i quan busquin la felicitat en el lloc adequat. La felicitat autèntica només pot provenir del cultiu a llarg termini de la saviesa, l’altruisme i la compassió, i de la completa eradicació de toxines mentals com ara l’odi, l’afecció i la ignorància.

És curiós que fins i tot en nens molt petits s’ha pogut demostrar que els fa més feliços fer regals als seus ninots que rebre’ls ells mateixos. Lara Aknin i col·laboradors van fer un experiment amb nens de dos anys als quals se’ls proporciona galetes. Les galetes se les podien menjar ells mateixos, però també podien regalar-les als seus ninots, que feien veure que les menjaven. En estudiar les expressions facials dels nens van veure que els nens expressaven més felicitat quan els donaven les galetes als ninots que quan se les menjaven ells mateixos.

Com cultivar amor i compassió?

“La compassió no és una lluita ni un sacrifici. És una cosa natural i intuïtiva. A través de la meditació expandim de forma natural els límits de la consciència a la compassió cap a tots els éssers, com si formessin part de la nostra família.

Aprenem que, encara que la compassió estigui oculta a causa de la por o als traumes, podem despertar-la de nou. “

Jack Kornfield

El primer pas per començar a cultivar amor i compassió és observar de quina manera et mous en el teu dia a dia. L’amor és un estat que aflora sovint, o no? Reconeixes fàcilment el patiment que tens i el que poden tenir els altres? o estàs tancat, limitat només amb els teus problemes? Reflexiona.

Com a éssers humans tots tenim la qualitat de poder cultivar amor i compassió. El que hem de fer, és canviar certs hàbits mentals per tal de familiaritzar la ment amb en noves maneres de funcionar i això no s’aconsegueix d’un dia per l’altre, requereix paciència i determinació.

I la meditació és una súper eina que ens ajuda a cultivar aquestes qualitats que ens porten a estats de benestar i felicitat. Per això et comparteixo aquest vídeo, en que trobaràs una meditació guiada per començar a practicar la meditació de l’amor i la compassió.

Una altre manera molt interessant i bonica d’aprofundir en l’amor i la compassió és fer un retir dedicat en aquests temes. Un retir sempre és una bona oportunitat per aprofundir en la pràctica de meditació, i fer un pas una mica més ràpid cap el camí de l’autoconeixement i la interiorització. A La Porta Verda, organitzem un retir de Mindfulness, amor i compassió el 3, 4 i 5 de maig a Mas Gras, al cor de Catalunya. Si hi estàs interessat/da pots consultar-ne els detalls clicant aquí i també ens pots contactar demanant més info a info@laportaverda.com

Per últim, si t’ha agradat el post, m’agradaria que comparteixes les teves reflexions, idees i comentaris amb nosaltres, sempre és enriquidor per tu i per tothom.