Resum taller Salut intestinal a càrrec de lanutricionista.cat

Resum taller Salut intestinal a càrrec de lanutricionista.cat
27 Novembre, 2017 oriol

El passat 10 de novembre la Mireia Carbonell de www.lanutricionista.cat va venir a la nostre escola de yoga a Sabadell a fer-nos una xerrada de Salut intestinal.

A petició dels assistents i d’aquells qui no varen poder venir, la Mireia ha escrit un resum on ens explica els conceptes bàsics del taller.

Volem agraïr un atre cop a la Mireia la seva xerrada així com aquest magnífic resum i esperem que ben aviat torni a venir a compartir amb nosaltres el seu gran coneixement en alimentació i nutrició. Si algu té interès en demanar-li més informació  o en coneixer els seus serveis pot consultar la seva web www.lanutricionista.cat .

A continuació el resum:

La microbiota intestinal,  és considerada un òrgan més del nostre cos i està formada per milers de bacteris que conviuen en equilibri en el nostre tracte digestiu (principalment a l’intestí prim i gruixut).  Pot arribar a pesar 2 quilos i allotja 100 bilions de bacteris.

Funcions:

  • Triturar el menjar que no podem digerir
  • Aporta energia a l’intestí
  • Fabrica vitamines
  • Descompon substàncies tòxiques o medicaments
  • Entrena el sistema immunitari

La nostra microbiota està influenciada per molts factors: edat, origen geogràfic, consum d’antibiòtics, la nostra genètica,  l’estrés, i una part molt important és la nostra dieta i  així com el consum de probiòtics.

Tal i com deia Hipòcrates (460-360 aC) “Totes les malalties comencen a l’intestí”. Conservar una microbiota intestinal saludable és clau pel manteniment d’un bon estat de salut i per la prevenció de moltes malalties, com la obesitat, al·lèrgies, malalties inflamatòries intestinals, diabetes tipus 2, asma, artritis, síndrome de l’intestí irritable, entre altres.

Per mantenir l’equilibri és indispensable considerar:

  • L’alimentació
  • El descans nocturn
  • L’activitat física
  • L’estat emocional

Una alimentació saludable amb predominància d’aliments d’origen vegetal , augmenta la qualitat de la microbiota, afavorint un bon estat de salut.

I procura introduir  aliments probiòtics i prebiòtics a la teva dieta de forma diària.

Els probiòtics, aquells  microorganismes vius que quan es consumeixen en quantitats adequades, confereixen un efecte beneficiós per la salut (OMS).

 • Llets fermentades: iogurt, quèfir i alguns formatges curats.

Salsa de soja, la beguda kombutxa, la sopa miso, el kimchi de corea, el lassi de la Índia. Cols fermentades “choucroutre” cogombres agredolços, tempeh,

Els prebiòtics, són una part d’aliments no digeribles (fibra soluble) i fermentables per els bacteris “bons”. Alimenten els probiòtics, potenciant el seu creixement.

 

 • Carxofes, espàrrecs, endívies, plàtans verds, nyàmera, all, ceba, xirivia, salsifí negre, blat (integral), sègol, civada, porro.
 • Midó resistent (coure arròs, patata o pasta, i deixem refredar)

 

Altres aliments que ajuden a mantener un bon estat de la mucosa intestinal, són els aliments rics en omega-3 (peix blau, nous, llavors de lli o xia,…), la vitamina E (oli d’oliva, gèrmen de blat, alvocat,…), betacarotens (papaia, carbassa, pastanaga,…), i la cúrcuma (arrel amb acció antiinflamatòria).

 

En resum, una alimentació equilibrada on abundin els aliments d’origen vegetal i que inclogui diàriament algun probiòtic podem millorar o mantenir una correcta salut intestinal.

 

 

0 Comments

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*