Mindfulness. Què és i com començar?

Mindfulness és la capacitat humana bàsica per estar plenament present, ser conscients d’on som i del que estem fent sense jutjar

En aquest extens article anem a parlar-te de:

 1. Què és Mindfulness?
 2. Els principals beneficis del Mindfulness
 3. Com començar la teva pràctica de Mindfulness.

¿Què és Mindfulness?

Mindfulness és un anglicisme que fa referència a consciència i atenció i que en català es tradueix per atenció plena.

Una de les definicions més conegudes i populars és la que ens ofereix Jon Kabat-Zinn, professor emèrit de la Facultat de Medicina de la Universitat de Massachusetts i internacionalment reconegut per haver desenvolupat, a finals dels anys setanta, el programa de Reducció de l’Estrès basat en Mindfulness (MBSR).

Kabat-Zinn defineix Mindfulness com “la consciència que apareix a l’prestar atenció deliberadament, en el moment present i sense jutjar, a com es desplega l’experiència moment a moment”.

Una altra definició interessant és la de Gui Armstrong, que diu que el Mindfulness és “saber el que estàs experimentant mentre ho estàs experimentant”.

Mindfulness, viure l’aquí i l’ara

vivir en atención plena

Mindfulness, doncs, és una cosa similar a viure a el cent per cent l’aquí i l’ara. I això és important ja que el passat ja no existeix i el futur és incert. Però si observem el funcionament de la nostra ment, ens adonem que vam passar la major part de el temps planificant el futur o pensant sobre alguna cosa que va succeir en el passat.

Però, l’únic moment real, on podem veure, escoltar, olorar, aprendre, gaudir, expressar amor o emocions, compartir, estimar i fer totes aquelles coses que ens agraden i ens fan feliços és en el moment present.

Si vivim excessivament en el futur, podem acabar desenvolupant ansietat; en el passat, depressió. I aquestes són precisament dues de les principals malalties de la nostra societat actual. Quan vivim en el present, hi ha felicitat, que és l’estat natural del nostre ser.

Mindfulness ens ajuda a sortir del “pilot automàtic” en què solem funcionar portant la nostra atenció a al moment. Així vam passar de reaccionar impulsivament a respondre oferint la millor resposta en cada moment. Mindfulness és una cosa semblant a viure a el cent per cent l’aquí i l’ara.

Mindfulness s’ha de practicar i experimentar

Ens agradaria ressaltar, però, que Mindfulness no és tan sols un concepte teòric que es pugui entendre intel·lectualment. Mindfulness és sobretot una experiència que s’ha de viure.

Com es diu freqüentment en el budisme, les paraules són el dit que apunta cap a la lluna, no la lluna mateixa. És de vital importància, doncs, entendre que per viure en atenció plena necessitem exercitar la nostra ment, enfortint el múscul de l’atenció.

Comparem això amb l’entrenament físic. Tothom entén fàcilment que per estar en forma físicament hem de fer algun tipus d’exercici com anar a córrer, a caminar, a nedar, a gimnàs o fer qualsevol altra pràctica que involucri el cos. Per molt que llegim llibres sobre la tècnica de córrer maratons, si no establim un pla d’entrenament diari serà molt complicat que puguem finalitzar una marató.

Meditación Mindfulness en Amsterdam
L’Oriol a Amsterdam

De la mateixa manera, per entrenar l’atenció o Mindfulness en el moment present no n’hi ha prou amb llegir molts llibres o assistir a xerrades on ens expliquen els beneficis i les tècniques de l’Mindfulness en profunditat, sinó que hem d’entrenar amb freqüència i durant tota la nostra vida.

Eines del Mindfulness

És per això que el Mindfulness ens ofereix un conjunt d’eines per dur a terme aquest entrenament. Eines que provenen principalment de tècniques de meditació budista però que han estat adaptades a l’llenguatge occidental, desvinculades de qualsevol connotació religiosa que poguessin tenir, i provades científicament.

Aquestes eines o pràctiques són de dos tipus, formals i informals:

 • La pràctica formal és a la que destinem un lloc i temps concret per a la practica, generalment asseguts en una cadira o al terra amb un coixí o un banc, tancant els ulls i fent una pràctica de meditació. Un exemple seria seure per meditar concentrant de manera estable la nostra atenció en la respiració.
 • La pràctica informal és viure en Mindfulness o atenció plena en les accions quotidianes del nostre dia a dia. Un exemple seria menjar de manera conscient, assaborint els aliments i sense distreure’ns.

El nostre objectiu és incorporar el Mindfulness o atenció plena en tots els moments del nostre dia. Per a això primer, haurem d’entrenar la nostra vida amb la pràctica formal i poc a poc anirem notant com aquesta atenció plena també es viu en les tasques quotidianes.

Beneficis del Mindfulness

Des de fa uns anys s’estan duent a terme molts estudis científics que demostren els beneficis de l’Mindfulness d’una manera clara. Això ha contribuït a la seva actual popularitat.

La pràctica de la meditació en un programa de vuit setmanes pot ajudar-nos a:

 • Reduir l’estat d’estrès i ansietat
 • Aprendre a gestionar les nostres emocions i estats mentals
  Millorar la consciència corporal
 • Relaxar el cos i la ment per tenir una millor qualitat de son
 • Millorar la capacitat d’atenció i concentració
 • Millorar les relacions amb el nostre entorn
 • Reduir les reaccions mentals automàtiques per incrementar els nivells de resposta conscient.
 • Aprendre a relacionar-nos amb nosaltres mateixos des de l’amabilitat no des de l’autocrítica, per incrementar l’auto-compassió
 • Ser una mica més feliç

Aquests beneficis estan tan acceptats en el món occidental, que el Mindfulness està penetrant amb força en àmbits tan destacats de la nostra societat com són el laboral, l’educatiu i el sanitari.

Començar a practicar Mindfulness

Arribats a aquest punt, segurament estàs pensant: Per on he de començar?

Practicar Mindfulness és tan simple i alhora tan difícil com seure durant 5 minuts, tancar els ulls i observar la teva respiració sense deixar-te portar pels pensaments.

Hi ha moltes maneres de començar ara mateix a practicar. En Mindfulness Diari tenim com a principal objectiu ajudar-te en el teu camí cap a l’atenció plena i per això et proposem moltes opcions que s’han d’ajustar a tu depenent del que estiguis buscant.

 • Cursos de Mindfulness a Sabadell:

Si tens l’oportunitat, realitzar un curs de 8 setmanes és la millor opció. La Porta Verda ofereix cursos regulars de Mindfulness. Pots consultar les properes dates del cursos de Mindfulness a Sabadell aquí.

Curso de Mindfulness en Barcelona
Curso de 8 setmanes de Mindfulness a Sabadell
 • Retirs de meditació:

Un retir de meditació ens ofereix la possibilitat d’aprofundir en la pràctica d’una manera molt especial. Es fan a la natura, desconnecteu els i les del nostre dia a dia i meditant, generalment, moltes hores cada dia. És una molt bona opció per començar però sobretot per impulsar la teva pràctica.

Nosaltres oferim recessos en els voltants de Barcelona. Pots consultar el nostre proper retir de meditació aquí.

Retiro de Mindfulness
Sessió de meditació en un dels nostres recessos a la natura
 • Vídeos a youtube:

Hi ha multitud de vídeos en línia en què s’ofereixen meditacions guiades. Aquesta opció està molt bé per començar però si el que vols és entendre realment què és el Mindfulness i integrar-lo en el teu dia a dia, probablement no sigui la millor opció. Els vídeos no acostumen a respondre els dubtes que van sorgint en la teva pràctica i no et proposen plans d’entrenament o pràctica perquè integres el Mindfulness en la teva vida quotidiana. Si ho vols, et convidem a que realitzis la teva primera pràctica amb una meditació guiada de la Sònia dirigida a calmar la teva ment:

 • Llegir llibres de Mindfulness: 

Pot ser una bona opció per començar o per recolzar la teva pràctica formal. No obstant això, a l’llegir llibres podem caure en el parany de quedar-nos en el concepte teòric i no integrar la pràctica. Recorda, entendre els conceptes sense experimentar-ens serveix de poc. Un bon llibre per començar és “Mindfulness para principiantes” de Jon Kabat-Zinn.

Desitjo que ara ja tinguis més clar que és el Mindfulness i que pot aportar en la teva vida. Si estàs interessat/da en començar la teva pràctica i vols fer algun dels nostres cursos o retirs, ens pots escriure a info@laportaverda.com . Una abraçada i bona pràctica.

presentació curs mindfulness sabadell